Kira op concours!

Kira is een 6 jarige merrie die ik rijd voor haar eigenaar. Ze is superlief, een enorme diva en heel werkwillig maar kan soms nog wat veel spanning opbouwen en zich erg vastzetten in het lijf. Ik heb met haar heel erg gewerkt aan bewustwording van haar lijf, het kunnen afvloeien van spanning en het vertrouwen. Nu ik thuis het gevoel heb dat ik steeds weer terug kan vallen op die basis en haar echt kan helpen om correct te blijven bewegen, werd het tijd om op concours te gaan!

Voor mij is het wedstrijd rijden in de klasse L en M eigenlijk vooral een voorbereiding op later en geen doel op zichzelf. Ik vind het uiteraard leuk om goed te presteren, maar een L proef winnen is in principe geen eindresultaat. Ik wil mijn paarden zo opleiden en voorbereiden, dat tegen de tijd dat ze Z lopen ik de proeven kan rijden zoals ik dat wil, zoals ik thuis ook rijd. Ik wil weten hoe ik ze los moet rijden, hoe ze reageren, hoe ik ze het beste voor kan stellen, kortom ik leg de basis voor goede prestaties op hoger niveau.

Dit paard was bekend met veel spanning opbouwen en kon daarbij inleveren op ruggebruik en dan is de eerste stap dus zorgen dat we de ontspanning van thuis mee kunnen nemen op wedstrijd. Ik wil haar laten ervaren dat we hetzelfde doen als in de training, haar leren hoe ze spanning weer af kan vloeien en ik streef naar hetzelfde fijne gevoel en lichte rijden wat ik van thuis ken. Ik ben daarom met weinig druk op wedstrijd gegaan en heb bewust heel simpel door de proeven gereden. Het hoeft nog niet netjes of afgewerkt, ze mag een beetje lang en een beetje kijken, het doel is dat ze goed blijft ademen, durft los te laten en vertrouwt op mij.

We hebben inmiddels 3 wedstrijden gereden in het L2 en ze doet het echt supergoed. Iedere keer vloeit de spanning sneller af en is het meer zoals thuis! Proeftechnisch valt er echt nog veel te verbeteren en uiteindelijk mag ze ook nog meer aan elkaar en meer gereden worden in de proeven. Maar elke keer voel ik al iets meer dat ik eraan kan komen, kan ik iets meer vragen zonder verlies van lossigheid en kan ik de proeven iets beter afwerken. Superleuk dus en hartstikke tevreden. Op dit moment scoren we tussen de 64 en 66 procent en daar ben ik voor nu echt tevreden mee. Ik weet dat ze nog veel beter kan en dat gaan we in de toekomst ook zeker laten zien, daarom nemen we nu de tijd om een goede basis te leggen.

Ik ga nog enkele wedstrijden in het L2 starten en als deze net zo verlopen, verwacht ik in het winterseizoen de overstap te maken naar het M1. We moeten nog even kijken of we dan ook de selectiewedstrijden meenemen aangezien ik ook wat weekenden moet werken en dat dan niet altijd lukt. Maar ook in het M1 is het eerste doel om ervaring op te doen, meters te maken en nog fijner de proeven door te kunnen rijden zodat we straks met veel harmonie en op dezelfde wijze als thuis hele fijne en mooie proeven kunnen rijden.

Ik heb er helemaal zin in, wil je meer zien, op social media kan je alle wedstrijden volgen!

Liefs, Esther